Bekaroğlu, “Çay Müstahsili Yine Mağdur Edilmiştir”

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet “Çay Üreticisinin Ekmeğini Kim Çalıyor; Niçin ÇAYKUR Fabrikalarının Kapasitesi Kullanılmıyor?”

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu bir basın açıklaması yaparak Çay üreticisinin yaşadığı sıkıntıyı meclis gündemine taşıdı.

Bekaroğlu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Değerli hemşerilerim;

ÇAYKUR uyguladığı kota, kontenjan ve randevulu alım sistemi ile üreticiyi mağdur etmektedir. 2018 yaş çay sezonunda da bu sorunlar aynen devam etmektedir.

Geçtiğimiz sezonlarda ÇAYKUR, işleme kapasitesinin yeterli olmadığı gerekçesiyle üreticiden sınırlı miktarda alım yapmıştır. 2017 yılında ÇAYKUR kapasitesini 9 bin 90 ton/gün’e çıkardığını duyurmuş olmasına rağmen bu kapasitesini kullanmamış, müstahsil yine mağdur edilmiştir.

Bu yıl da aynı senaryo yenilenmektedir. 2.32 TL taban fiyatı ve 13 kuruş destekleme primi ile 2.45 TL açıklanan yaş çay fiyatı olarak vatandaş tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Kampanyanın ilk günlerinde özel sektör de ÇAYKUR gibi yaş çayı kilosu 2.32 TL’den satın almıştır. Ne var ki ilerleyen günlerde ÇAYKUR kota, kontenjan ve randevu sistemini devreye sokarak yaş çay alımlarını kısıtlamıştır.

Bunun üzerine özel sektör işletmeleri fırsatçılığa başlamış, alım fiyatını her gün daha da aşağıya çekmiş; geçtiğimiz hafta 2 TL’ye düşürmüş, bugünlerde ise 1,4 TL’ye kadar indirmiştir. Müstahsilse sertleşen yaş çay yaprağını tarlada tutamadığı için neredeyse yarı fiyatına özel sektöre çayını satmak zorunda kalmıştır.

Bu büyük bir haksızlıktır, zulümdür, devlet gücü kullanılarak birilerinin zengin edilmesidir. Maalesef ÇAYKUR’u yönetenler bunu alışkanlık haline getirmişlerdir.

Çay üreticisinin ekmeğini kim çalıyor;  niçin ÇAYKUR fabrikalarının kapasitesi kullanılmıyor? Çay üreticisinin ekmeğini çalanlardan hesap sormak boynumuzun borcu olsun.”

Benzer yazılar