81 İlin Gazetecileri Ordu´da Toplandı Artvin Basınının Sorunları Ordu’da Masaya Yatırıldı Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 17. Başkanlar Kurulu’nun Ordu´da gerçekleştirilen toplantısına Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Alkan ve Artvin basının önemli isimleri de katıldı.

Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Alkan, Artvin Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Tolga Gül, Serhad Artvin Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Şengün, Demokrat Çoruh Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüseyin Erer ve bölge cemiyetlerinin de katıldığı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Ordu toplantısında TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Türk basının meslek yasası olması gerektiğini belirterek, “Türk basınının en büyük sorunlarından birisi, meslek yasamızın olmayışıdır” dedi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı Ordu´da gerçekleştirildi.  4 gün süren kurul toplantıları ve inceleme gezileri öncesi TGK Başkanı Nuri Kolaylı ve yönetim kurulu üyeleri, Ordu Valisi Seddar Yavuz´u ziyaret etti.

Valilik toplantı salonunda, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Vali Seddar Yavuz, TGK´nın 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı´nın Ordu´ya yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Basının, demokratik toplumlar için önemine değinen Vali Yavuz, “Basın; demokratik, açık, katılımcı, çoğulcu toplumlarda elbette vazgeçilmez bir güçtür. Toplumun, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından fevkalade önemli bir işlev görmektedir. Ancak, basının da kendi, içinde bazı sorunlarının ve sıkıntılarının olduğunu görüyoruz. Her oyunun bir kuralı olmalı. Demokratik toplumlar, kuralsız toplumlar değildir. Tam aksine kurallarla işleyen toplumlardır. Ahlakın, etiğin, kuralın olmadığı yerde anarşi olur. Dolayısıyla bu işe emek vermiş, yıllarını vermiş, eğitimini almış insanların, bu sektörden ekmek yiyebilmesi de elbette bu sektörün korunmasıyla mümkün olabilir. Aksi takdirde basın, varoluş amacının dışında başka amaçlara hizmet etmeye başlar ki, bu demokratik toplumda kabul edilebilir bir durum değildir” şeklinde konuştu.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, konfederasyonun ilk temelini 5 yıl önce Ordu´da attıklarını, bugün ise Türkiye´nin en yaygın, en güçlü basın meslek örgütü haline geldiklerini söyledi.

Şu anda yirmi bin civarında üyesi olan bir meslek kuruluşu olduklarını belirten Kolaylı, “Bu tür toplantıları çok önemsiyoruz. Bu toplantılarda meselelerimizi, sorunlarımızı masaya yatırıyoruz. Çok sorunumuz var. En büyük sorunlarımızdan birisi, meslek yasamızın olmayışı. Yani yoldan geçen herhangi birinin eline fotoğraf makinesi verdiğinizde, vermenize de gerek yok artık cep telefonu ile fotoğraf ve video çektiğinde bunu da getirip gazeteye veya televizyona teslim ettiğinde direkt gazetecilik unvanı alıyor. Ayrıca internet sitesi kuran yani 30 lira 40 lira verip bir domain alıp bedava bir server bulup internet sitesi kuran da gazeteciyim diye çıkıyor. Böyle bir noktadayız. En büyük sorunlarımızdan biri yasamız yok. Gazetelerimiz dolar endeksli basılıyor, bu nedenle ciddi derecede mali sorunlarımız var. Bunları yarın masaya yatırarak konuşacağız ve toplantı sonunda da bir sonuç bildirgesi yayınlayacağız. Umarım toplantımız hayırlara vesile olur” diye konuştu.

TGK 17. Başkanlar Kurulu Ordu’da Toplandı

Türkiye’nin en üst çatı medya meslek kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı, Ordu’da gerçekleştirildi.

Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğindeki toplantıda, basının sorunları ve çözüm önerileri ile son yaşanan ekonomik krizin sektöre etkileri ele alındı.

Türkiye genelindeki 8 gazeteciler federasyonu genel başkanı ve yöneticileri, 83 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisi ile 148 medya mensubunun katıldığı Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 17. Başkanlar Kurulu toplantısının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:

“Anadolu’nun her köşesinde halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda fedakârca görev yapan yerel medya ve çalışanları, demokrasiye işlerlik kazandırmaktadır.

Ticari işletme mantığının ötesinde kamusal görev üstlenen yerel basın, 2018 yılının ikinci yarısında ekonomik yönden ağır bir yükün altına girmiş, artan döviz kurlarının baskısıyla adeta yayın yapamaz hale gelmiştir.

Zorunlu girdiler olan kağıt, boya, kalıp ve film gibi sarf malzemelerin tamamının ithal edilmesi, sektörün sürdürülebilirlik sorununu beraberinde getirmiştir.

2016 yılı sonunda kâğıdın tonu 665 dolar, dolar kuru 3,47 TL ve bir ton kağıt 2.307,55 TL iken, 10 Kasım 2018’de kağıdın tonu peşin 870 dolar, dolar kuru 5,46 TL ve kağıdın tonu 4.750 TL olarak gerçekleşmiştir. Benzer artışlar boya ve kalıp için de söz konusudur. Kısacası ekonomik sorunlar, yerel gazetelerin maliyetlerini farklı kalemlerde yüzde 100 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda arttırmıştır.

Öte yandan, son yıllardaki uygulama ve mevzuat değişiklikleri yolu ile Basın İlan Kurumu ilanlarında da kayıplar yaşanmaktadır.

Beklentimiz, Basın İlan Kurumunun bu ay sonunda toplanacak genel kurulunda ele alınması beklenen ‘resmi ilan fiyat tarifesinin zorlu ekonomik koşullar göz önüne alınarak arttırılması ve kısa sürede uygulamaya konulmasıdır.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nu oluşturan 20 bini aşkın gazetecinin temsilcisi olarak bir diğer beklentimiz de, basın sektöründe istihdam sağlayan yerel basın kuruluşlarımıza uygun koşullarda hibe ve kredi desteği verilmesidir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Başkanlar Kurulu toplantısına Artvin’den Yoğun Katılım

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun düzenlediği 17. Başkanlar Kurulu toplantısına Artvin ilimizi temsilen üst düzeyde katılım gerçekleştirildi. Aynı zamanda Karadeniz Gazeteciler Federasyonu’nun da bir üyesi olan Artvin Gazeteciler Cemiyeti önemli isimlerle toplantıya katılırken, toplantıda Artvin basınının sorunları da dile getirildi. Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Karadeniz Gazeteciler Federasyonu İcra Kurulu üyesi Zeki Alkan, Artvin Gazeteciler Cemiyeti Eski Başkanı ve Karadeniz Gazeteciler Federasyonu İstişare Kurulu üyesi Tolga Gül, Serhad Artvin Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Şengün, Demokrat Çoruh Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüseyin Erer ile temsil edilen Artvin basını, yaşanan soruları da toplantıda dile getirme şansı buldu. Toplantı öncesinde ve sonrasında Artvin basının sorunlarına ilişkin istişarelerde bulunan Artvin basın temsilcileri adına Karadeniz Gazeteciler Federasyonu İstişare Kurulu üyesi Tolga Gül, Türkiye’nin hemen her bölgesinde olduğu gibi Artvin’de de basın camiasının önemli sorunlarla boğuştuğuna vurgu yaptı. Giderlerdeki artışların gazetelerin yaşama şansını azalttığını ifade eden Tolga Gül, koşulların ağırlaşması ile birlikte gazeteci meslektaşların işsiz kalmaya başladıklarını dile getirdi. Dağıtım şirketlerinin birleşerek tekelleşmeye gitmesi ile birlikte gazetelerin dağıtım bedellerinde yüksek artışlara gidilmesinin ek mali yükler getirdiğinin altını çizen Tolga Gül, gazetecilerin ve gazete sahiplerinin sesli çığlıklarına biran evvel ses verilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye basının sorunlarını anlatmak üzere hükümet nezdinde randevular alarak görüşmeler yapılmasının ve gazetelere vergi indirimi, vergi affı gibi ek kolaylaştırıcı önlemlerin alınmasının yollarının denenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Artvin Basınının temsilcilerinin de katıldığı 17.Başkanlar Konseyi toplantısı görüş alışverişlerinin yapılması ile son bulurken, toplantı sonrasında Ordu ilinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle Başkanlar Konseyi buluşması devam etti. 19 Eylül Ordu Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde yapılan Başkanlar Konseyi toplantısının Gala Yemeği ise Ordu Boztepe’de Redisson Otel’de gerçekleştirilirken, gala yemeğinde Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Alkan ile diğer Artvin basın temsilcileri ile yakından ilgilendi. Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Alkan’a Ordu toplantısı anısına bir hediye sunulurken Gala yemeği renkli görüntülere sahne oldu. Gala yemeğinin ardından Ordu programı son buldu.

Zeki Alkan: Bu Tür Toplantılar Mesleki Dayanışmayı Arttırıyor

Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Alkan, toplantı ve gezilere ilişkin yaptığı açıklamada bu tür toplantıların mesleki dayanışmanın artması ve meslekin sorunlarının çözülmesi noktasında katkı sağlaması anlamında öneminin büyük olduğunu hatırlatarak Artvin basının da bu toplantıya yoğun katılım göstermesi ile birlikte Artvin basınının sorunlarının da üst düzeye taşınmasına gayret gösterdiklerini söyledi. Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti’nin yaptığı ev sahipliğinden dolayı teşekkür eden Zeki Alkan, ilimizin basının sorunlarını Türkiye gündemine taşımanın ve de Artvin’i Türkiye’nin en büyük gazeteci mesleki örgütünde temsil etmenin mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Serhad Artvin Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Şengün, Demokrat Çoruh Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüseyin Erer’de yaptıkları değerlendirmelerde toplantının oldukça verimli geçtiğini ifade ederek, toplantıda mesleğin geldiği noktayla ilgili bilgilendirmelerde bulunulmasının da büyük katkılarının olduğunu belirttiler.

Ordu ilinde düzenlenen ve 19 Eylül Ordu Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde yapılan Başkanlar Konseyi toplantısında ilimizi temsil eden Artvin basınının seçkin isimleri toplantı ve gezi programının son bulmasının ardından Artvin’e geriye döndüler.

 

Benzer yazılar