Artvin’de 1 Mayıs Coşkusu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm yurtta olduğu gibi Artvin’de de Büyük Coşkuyla kutlandı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nda Artvin’de Hopa ve Merkez olmak üzere iki bölgede kutlandı. Kutlamalar öncesi Artvin merkezde çok sayıda vatandaş  Atapark önünde toplandı. Emniyet güçlerinin yoğun güvenlik önlemiyle gerçekleşen programda alana girmek isteyenler polis tarafından aranarak girişlere izin verildi.

Trafiğe kapatılan Cumhuriyet Caddesi’nden flama ve hazırladıkları dövizlerle Halitpaşa Meydanı’na kadar yürüyen sendika temsilcileri ve vatandaşlar, gün gelecek devran dönecek zalimler halka hesap verecek. Direne Direne Kazanacağız, Cerattepe Geçilmez Artvin Halkı Yenilmez, İşçiyiz haklıyız kazanacağız” gibi sloganlar atıldı.

Öte yandan çok sayıda vatandaş Artvin Cerrattepe’de bölgesinde madencilik faaliyetlerine karşı tepki göstermek amaçlı üzerinde ’Madene hayır’ yazılı tişörtler ve atkılarla etkinliğe katıldı.

Halitpaşa Meydanı’nda gerçekleşen etkinliğe DİSK, KESK, CHP, ÖDP, Birleşik Haziran Hareketi, Halk Evleri, TKP, ADD, Eğitim İş, Eğitim Sen, TMMOB, CHP Gençlik Örgütü,Yeşil Artvin Derneği, ve 78’liler derneği destek verdi. Bu yıl programın sunuculuğunu  Bilgehan Erdem ve Nalan Çelik yaparken,  Bilgehan Erdem, 100 yaşında olan ve Cerattepe Dedesi olarak bilinen Haci Ali Keklik’i kürsüye davet ederek alkışlattı. Öte yandan Erdem Haci Ali Keklik’in elini öperek, Artvin halkı adına teşekkür etti.

Miting alanında DİSK adına konuşan Selim Bilgin, “Artvin Cerrattepe’de çıkartılması planlanan madene ve Orman İşçileri yasası ve OHAL” konularına değindi. Demokrasi, adalet, hukukun üstünlüğü, eşitlik ve özgürlüğü savunmak işçi sendikalarının alanlarda olduğunu söyledi. Bilgin, işçi sınıflarının üzerindeki baskı ve zulmün biran önce kaldırılıp, yaşam kalitesinin yükseltilesini gerekliğini dile getirdi.

Son 17 yıl içinde kadın ve çocuk istismarının 10 kat arttığını ileri süren Bilgin, “2018 rakamlarıyla Türkiye’de 2 milyon işçi var. Bu işçilerinden 10 kişiden 8’i kayıt dışı. 20 milyon yoksul var. Bu düzen böyle gitmez. Bu düzeni değiştirmeliyiz. Yaşasın insanca, hakça düzen. Kardeşçe yaşanacak bir Türkiye’de hep beraber omuz omuza, insanca yaşamak dileğiyle, Yaşasın 1 Mayıs. Yaşın laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti” diyerek konuşmasını tamamladı.

İkinci ve son konuşmacı ise Eğitim Sen Şube Başkanı Köksal Gümüş ise açıklamalarında; “ Öncelikle 1977 Taksim ve 10 Ekim katliamında yaşamını yitiren Barış karanfillerimizin şahsında tüm barış, emek ve demokrasi şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Siyasal çıkarlar uğruna karanlık dehlizlerde planlanan, gerçek katillerin halen yakalanmadığı katliamları ve katilleri bir kez daha lanetliyorum.

Ülkemiz karanlık günlerden geçmektedir. Emeğin ve emekçilerin yok sayıldığı, demokrasinin ve insanlık onurunun ayaklar altına alındığı bu günlerde yine alanlardayız.Ülkemizde olgunlaşmayan demokrasi sürekli darbelerle muhtıralarla budanmıştır, kesintiye uğratılmıştır. En son yaşadığımız darbe girişimi de bunlardan farklı değildir.

 

 

 

 

 

Bizler; 12 Eylül de, 28 şubat ta olduğu gibi 15 Temmuz darbesinin ve darbecilerin karşısında olmuşuzdur, olmaya da devam edeceğiz.  Yıllardır koynunuzda besleyip büyüttüğünüz yol arkadaşlarınız, Ülkemize ihanet etmişlerdir. Bu ihanete birçoğunuz ortaksınız. 15 Temmuzdan sonra ilan edilen OHAL darbecilere karşı mücadele içindi ama bu durumu fırsat olarak görenler, muhalefeti sindirme aracına dönüştürmüşlerdir. Darbe ve darbecilerle uzaktan yakından alakası olmayan; Gazeteler, dergiler, radyolar televizyonlar kapatılmış. Milletvekilleri, gazeteciler, öğrenciler hapse atılmış. Halkın iradesi yok sayılarak bir çok belediyeye kayyum atanmıştır.

OHAL derhal kaldırılmalıdır. Toplumu kamplaştıran ve şiddetten beslenen AKP iktidarı, küçük yeni ortağını da yanına alarak, kendilerinden olmayan her kesimi düşman ilan etmekte, ötekileştirmektedir.  İktidar bunu var olma politikası haline getirmiştir. Kendinizi boşa yormayın, bizleri birbirimize düşman edemeyeceksiniz.  Kimsenin aşında ekmeğinde gözümüz yok. Anadolu insanının çelikten yüreği, dostluğu kardeşliği derindir.

Tıpkı güneş gibidir, bir şafak vakti doğduğun da kralın çıplak olduğunu herkes görecek ve dostluk kardeşlik baki kalacaktır. Güvencesizleştirme ve itibarsızlaştırma AKP iktidarının başından beri genel politikasıdır. Özelleştirme; güvencesiz çalıştırmanın temel aracıdır.

Ülkede artık satacak bir kurumda kalmadı. Kamusal olan her kurum özel sektöre devredilmektedir.

Bu durum ülkeyi yönetilemez hale getirmiştir. Eğitim, sağlık, ulaşım vb hizmetler devlet olmanın temel unsurlarıdır. Eğer devlet  bu hizmetleri özel sektöre devrederse kendini inkar ediyor demektir.  Bu hizmetlere devlet, kar zarar hesabı yaparak davranamaz davranmamalıdır.

Baskın seçim kararı AKP+MHP iktidarının ülkeyi daha fazla yönetemeyeceğinin ilanıdır. Bahar güzel günleri müjdeliyor. Karanlık bulutlar dağılıyor. Abluka kırılıyor. Umut tohumları birer birer tomurcuk açıyor. Emekçilerin gerici, faşist, militarist kuşatmayı paramparça edecek kararlığı ve inancı büyüyor.

Kimse CERATTEPE mücadelemizin bittiğini sanmasın.

25 yıllık mücadele geleneği olan Artvin halkını birkaç çıkar gruplarının ve kişilerin teslim alamayacağını herkes bilmelidir. Unutmayın ki kaybettiğiniz insanlığınızı kazandığınız paralarla satın alamayacaksınız. Talancılar gidecek biz kazanacağız. Daha gün o gün değil, derlenip dürülmesin bayraklar. Safları sıklaştırın çocuklar, Bu kavga faşizme karşı, bu kavga hürriyet kavgasıdır.” Bu kavga eşitlik, özgürlük, kardeşlik, barış, laiklik ve demokrasi kavgasıdır. Üreten, yaşatan ve var edenler, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun! Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın Emeğin Dayanışması” ifadelerine yer verdi.

Kutlamalar, yerel sanatçılardan oluşan “Grup Üç Kuşak” grubunun konseriyle sona erdi. Polis ekiplerinin de yürüyüş yolu ve kutlamaların yapıldığı alanda geniş güvenlik önemleri aldığı gözlemlendi.

Konuşmanın ardından program meydanda yerel sanatçılarından oluşan Grup Üç kuşak konseriyle sona erdi.

Benzer yazılar