UMKE Artvin’de Kafkasör Yaylasında Eğitimini Gerçekleştirdi

Artvin’de Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) temel modül eğitimi gerçekleştirildi.

UMKE Trabzon bölge koordinatörlüğünde Artvin Kafkasör Yaylasında gerçekleştirilen eğitimde Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane ve Giresun’dan gelen 8’i eğitmen 33 UMKE gönüllüsü sağlık çalışanı katıldı.

Artvin İl Sağlık Müdürlüğü salonunda 3 günlük teorik alan UMKE gönüllüleri daha sonra Artvin Kafkas Yaylasında oluşturulan kamp yerinde 2 gün boyunca afet ve trafik kazalarında yaralı kurtarma operasyonlarına ilişkin uygulama eğitimi gerçekleştirdi.

Olay yeri yönetimi, olay yeri güvenliği, arazide kriz anını yönetme, ilk müdahale ve yaralının en doğru şekilde sağlık merkezine nakli gibi konular üzerine verilen eğitimde senaryo gereği trafik kazası esnasında araç altında kalan, araç içinde sıkışan yaralıları kurtarma çalışmalarıyla, enkaz altında kalan yarıları kurtarma çalışmaları canlandırıldı.

Eğitim çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi veren UMKE Doğu Karadeniz Bölge Sorumlusu Serkan Sayar, UMKE’ye yeni katılan gönüllü sağlık çalışanlarına temel eğitim verdiklerini söyledi.

Bir haftalık bir eğitim süreci geçirdiklerini kaydeden Sayar, bu süreçte enkazdan yaralı çıkarma ve arama kurtarma faaliyetleri kapsamında eğitimler verdiklerini dile getirerek şunları söyledi:

“Yaralının enkazdan çıkarılarak, en uygun şekilde taşınarak sağlık merkezlerine nasıl nakledileceğine dair eğitimler vermekteyiz. Birinci önceliğimiz deprem olmakla birlikte UMKE ekipleri trafik kazası, yüksekten düşme, heyelan, çığ gibi doğal olan olmayan afetlere de gidiyor.

Ülkemizin jeopolitik sorunları nedeniyle Suriye sınırında savaş bölgesinde UMKE personelleri gitmekte. Bunlar içinde biz de yeni UMKE personelleri yetiştirmekteyiz.”

Türkiye genelinde yaklaşık olarak 9500 UMKE gönüllüsü olduğunu kaydeden Sayar, buradaki eğitim sonrası Doğu Karadeniz bölgesinde her türlü afete gidebilecek gönüllü UMKE sayısının 250 olacağını söyledi.

Sayar, “UMKE’nin temel eğitimin yanı sıra yıl içinde yaptığımız geliştirme eğitimleri de var. Bu eğitimlerin içinde dağcılık eğitimi, ip sistemleri eğitimi, arama kurtarma eğitimi, harita pusula eğitimi, afet ve olağan dışı durumlarda adli durum eğitimi yer alıyor”  diye konuştu.

Başarılı geçen eğitim çalışmaları ile UMKE gönüllüleri afet ve trafik kazalarında yaralı kurtarma operasyonlarına ilişkin teorik bilgileri pratiğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadılar.

Ç.P.

 

 

Benzer yazılar