AK Parti Milletvekili Balta’dan Camili HES Projesi İptal Kararı Açıklaması Balta: Camili HES İptal Kararında Girişimlerimiz Etkili Olmuştur

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tarım alanlarına, biyoçeşitliliğe ve ekosisteme zarar vereceği gerekçesiyle Artvin’in Borçka ilçesi Camili Köyü’nde yapımı planlanan Camili Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini sonlandırması kararına ilişkin AK Parti Milletvekili Av. Erkan Balta’dan açıklama geldi. Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı olduğu belirtilen bölge, UNESCO tarafından ‘Dünya Biyosfer Rezerv Alanı’ ilan edilmiş ve koruma altına alınan Camili Bölgesi’nin bu özelliği ile ilimizin önemli bir turizm değeri olması nedeniyle yapılacak HES Projesi’nden bu bölgenin olumsuz etkilenebileceği kaygısıyla Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. İsrafil Kışla’nın ve kendisinin gayret ve girişimleri sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED Genel Müdürlüğü tarafından Camili Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini sonlandırılmasının memnun edici bir gelişme olduğunu belirten AK Parti Milletvekili Av. Erkan Balta, daha önce de aralarında Berta HES’in de bulunduğu 40 civarında HES Projesi’nin de yine Artvin’deki hassasiyetlerin ön planda tutularak iptal edilmiş olduğunu hatırlattı.

AK Parti Milletvekili Av. Erkan Balta, Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini sonlandırması kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak bu sonlandırılma kararın arka planını anlattı. AK Parti Milletvekili Erkan Balta yaptığı açıklamada; “Artvin’de 170 civarı HES projesi var ve bunların pek çoğunun su kullanım izni 2000’li yıllarda alınmıştır. İl Başkanı olduğum dönemde o dönemki milletvekilimiz şimdi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olan İsrafil Kışla öncülüğünde HES projelerinin çevre, sosyal hayat, ekonomik hayat, turizm, doğal değerler gibi pek çok etken düşünüldüğünde bütün HES projelerinin uygulanmasının doğru olmadığı düşüncesi ile doğru olmadığını düşündüğümüz HES projelerinin iptal edilmesi için ilgili bakanlıklarla çeşitli görüşmeler yürütülmüştü. Bu kapsamda içlerinde Berta HES’in de bulunduğu 40 civarında HES’in idari olarak iptali sağlanmıştı. Son olarak da Macahel HES’in iptali ÇED Genel Müdürlüğü tarafından sağlanmıştır. Macahel bölgesi biyosfer Dünya’daki istisnai biyosfer rezerv alanlarından birisi olması bölgemiz açısından önemli turizm değerlerinden biri olması sebepleriyle Macahelli hemşerilerimizin de talepleri doğrultusunda ÇED Genel Müdürlüğümüz tarafından iptal edilmiş olması doğru bir karar olmuştur. Bu konudaki gayretlerini bildiğimiz Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla beye ve hassasiyetlerimizi dikkate alan ÇED Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Macahelli hemşerilerimize bu kararın hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Benzer yazılar