CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca Cerattepe Sahasında İncelemelerde Bulundu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Halklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Artvin’e gelerek Cerattepe bölgesindeki maden sahasında incelemelerde bulundu. Karaca, “Cerattepe’de hukuki anlamda kazanılmış bir mücadelenin, hem de eylemsel anlamda kazılan bir mücadelenin bir genelge ile yaşam alanlarının yok edilerek hukukun yok sayılmasını bizler kabul etmiyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Doğa Halklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Artvin’e gelerek Cerattepe bölgesindeki maden sahasında incelemelerde bulundu. Karacaya, Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, CHP İl Başkan Yardımcısı Bedrettin Kalın ve partililer eşlik etti.

Karaca: İçiniz Rahat Mı?

Cerattepe bölgesinde bulunan kuzey galeriye şirket yeklileri eşliğinde giren Genel Başkan Yardımcısı Karaca ve beraberinkiler alanI gezdi. Karaca, maden sahasında inceleme sırasında şirket yetkililerine, Cerattepe direnişi Türkiye’de değil dünyada sivil direniş olarak takdir gördü. Burada insanlar yaşam alanlarına sahip çıkıyor. 25 bin Artvinlinin bizim yaşam alanlarımıza müdahale etmenizi kabul etmiyoruz derken sizin içiniz rahat mı. Gönül rahatlığıyla çalışa biliyor musunuz sorusunu sordu. Sorunun üzerine şirket çalışanları soruya evet diye cevap verdiler.

İncelemenin ardından basın mensuplarına kısaca değerlendirmede bulunan Karaca şunları söyledi,” CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan yardımcısı olarak 3 günden beri Karadeniz bölesinde çevre örgütleriyle bir araya geldiğini söyledi.

Karaca, “Bölgemizdeki doğa hakları ihlallerinin yerinde tespit etmek, inceleyerek yerinde raporlar hazırlamak aynı zamanda da bundan sonraki mücadelemizde hem hukuki anlamda hem de eylemsel anlamada hem de halkın direnişinin güçleneceği yaşam alanına sahip çıkma mücadelesine güç verecek olan doğa hakları izleme birimlerimizi oluşturmak üzere buradaydık.

Artvin denilince tüm dünyanın hayranlıkla izlediği Cerattepe direnişini ve Cerattepe’yi ve burada Artvinlilerin geleceğine kurulan tuzağı görmek için buraya geldik” dedi.

Alanda kendilerine gösterilenlerin doğa hakları mücadelesi anlamında buz dağının görünen yüzü olduğunu belirten Karaca, “Buz dağının görünen yüzüne bakarak burada doğal yaşam alanlarımıza endemik bitki türlerimize, yer altı sularımıza, Artvin ve Artvinlinin geleceğine dönük kurulan tuzağı görmemekte mümkün değil” diye konuştu.

Yetkililere “Burada başak bir maden aranacak mı?” diye sorduklarında kendilerine altın madeninde de bahsedildiğini kaydeden Karaca, “Altın madeninin kapalı galerilerle, Artvin’in yaşam alanlarının altının oyularak çıkarılması, siyanürün orada yeraltı sularıyla buluşması demektir. Artvin2in yer altı sularının yön değiştirmesi demektir. Yeraltı sularının zehirlenmesi demektir. Bitki ve canlı türlerinin yok olması demektir. Heyelan riskinin önümüzde ki süreçte daha güçlü olacağını görmemek mümkün değil. Oradaki yetkililerde bu sorularımıza çok net bir şekilde bir riskin olmayacağını, tehlikenin olmayacağını ifade edemediler. Buz dağının görünen yüzünü görerek burada bir zarar yok demek asla mümkün değil.  Artvin geleceğine sahip çıkmak zorundadır.” ifadelerine yer yerdi.

Danıştay’ın kararına rağmen 2009’a 7 sayılı bir genelge ile burada madencilik faaliyetinin yapıldığını ileri süren Karaca, “Cerattepe’de hukuki anlamda kazanılmış bir mücadelenin, hem de eylemsel anlamda kazılan bir mücadelenin bir genelge ile bir firmanın çıkarı, bir kişinin geleceği ve rantı için bu yaşam alanlarının yok edilerek hukukun yok sayılmasını  bizler kabul etmiyoruz” dedi.

Ç.P.

 

 

 

Benzer yazılar