Hemşehrimiz Mühendis Mert Karslıoğlu Geliştirdiği Proje ile Artvin’i Gururlandırdı Hemşehrimiz Mühendis Mert Karslıoğlu’ndan Yeşil Proje: Tohum Atan Drone

Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Mert Karslıoğlu’nun girişimiyle hayata geçirilen “Dünyana Sahip Çık” sloganıyla çevresel sorunlara dikkat çekmeyi ve bireyleri bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Ecording’in kurucusu Mert Karslıoğlu, 8 kişilik ekibinin Trabzon, Artvin, Ankara ve İstanbul’dan katılan doğa gönüllülerinden oluştuğunu ve çoğunun üniversite öğrencisi olduğunu söyledi.

İki yıl önce sosyal sorumluluk dersi projesi olarak başlayan bu fikirle, Ecording ekibi şimdi Orman Genel Müdürlüğü’nün belirlediği alanlara, kendi geliştirdikleri drone ile tohum atıyor. Bireysel tasarruf ve çevre bilincini oluşturmaya yönelik teknolojiler geliştiren Ecording’in ilk ürünü tohum atan drone. Ecording, her bir sosyal medya takipçisi için kendi yaptıkları tohum toplarını drone ile belirlenen alanlara atıyor.

 “Minimum Maliyetle, Maksimum Verim Elde Etmeye Çalışıyoruz”

Ekim yapılacak tohumları Orman Genel Müdürlüğü’nden aldıklarını söyleyen Karslıoğlu, süreci şöyle anlattı:

“İstanbul’dan alınan bir tohumun Karadeniz Bölgesinde tutma ihtimali az. Bu sebeple ekim yapılacak alanlardaki Orman Bölge Müdürlüğü’nden bölgeye uygun tohumları alıyoruz. En fazla kayın ve sedir tercih ediyoruz. Çünkü onlar yüzeye yakın yetişmesi uygun olan tohum türleri. Tohumları tedarik ettikten sonra kil, mineral ve toz gübreyle bir karışım yapıyoruz. Daha sonra tohumları bu karışımın içerisine koyuyoruz. Bunları ellerimizle top şeklinde hazırlıyoruz. Biz minimum maliyetle, maksimum verim elde etmeye çalışıyoruz. Tohumları daha çok Orman Genel Müdürlüğü’nün saha çalışması yaptığı, toprağın havalandırıldığı alanlara atıyoruz.

Tohumların Donmaması İçin Özel Karışım

Tohumları belirli bir karışımın içinde tutarak, hayvanların yemesini engelleyip, tohumların rüzgardan zarar görmesini ve soğuktan donmasını önlüyoruz. Bunları belirli sıcaklıkta dolaplarda bekletip, drone’a yerleştirilmesi için uygun hale getiriyoruz. Ekimden önce içlerine şırıngayla su enjekte edip drone haznesine yerleştiriyoruz. Sonrasında drone’umuz haritada belirlenen alanlara bu tohum toplarını atıyor.”

 “Basit Tasarruf Önlemleri Dünyayı Farklı Bir Yere Götürebilir”

Öncelikle 1 adet drone aldıklarını ve bu drone’u tohum atımına uygun hale getirmek için çalıştıklarını söyleyen Karslıoğlu, Çin’den, Amerika’dan parçalar getirterek drone’u yüksek ağırlıklar kaldırabilir hale getirdiklerini ifade etti. Artvinli olduğunu ve doğayla iç içe bir çocukluk geçirdiğini söyleyen Karslıoğlu, “İnsanların günlük hayatta uygulayabilecekleri basit tasarruf önlemleri dünyayı farklı bir yere götürebilir” dedi.

 “Bir Ekimden 15 Ağaç Elde Edebiliyoruz”

Atımı yapılan tohumların tutma ihtimalinin yüzde bir olduğunu söyleyen Karslıoğlu, “Normalde havadan atılan tohumun tutma ihtimali yaklaşık binde bir iken biz bu ihtimali yüzde bire kadar yükselttik. Attığımız yüz tohum topundan bir tanesi tutuyor. Drone’umuzun haznesi 1500 tohum alabiliyor ve bu tohumları 10 dakika içerisinde atabiliyor. Yani bir ekimden 15 ağaç elde edebiliyoruz” diye konuştu.

 “Hiçbir Destek Almadık”

Tanıtım faaliyetleri için bir bütçe oluşturamadıklarını belirten Karslıoğlu, zamanla ekim etkinliklerini çoğaltmak, okullarda ve üniversitelerde faaliyetler yapmak da istediklerini kaydetti. Orman Genel Müdürlüğü ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin Kuluçka Merkezi ile çalıştıklarını söyleyen Karslıoğlu, henüz herhangi bir yerden destek almadıklarını, Ecording’in logosundan en büyük posterine kadar her çalışmayı kendilerinin yaptığını belirtti.

Ecording Mobil Olacak

Aralık ayında piyasaya sürecekleri bir mobil uygulama geliştirdiklerini söyleyen Karslıoğlu, tasarruf önerilerinin eylem odaklı yapılabilmesini amaçladıklarını ve söz konusu uygulama ile kişilerin Ecording ekibinin bir parçası olabileceğini söyledi.

 

Benzer yazılar