Çocuğum Göz Teması Kurmaktan Kaçıyor

Yeni anne-baba olmuş kişilerde kimi zaman “oğlum göz teması kurmuyor” ya da “kızım göz teması kurmaktan kaçıyor” gibi şikayetler görülebilmektedir diyen Uzmanlar bu önemli konuda Artvinli vatandaşları da yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundular.

Uzmanlar,  konuya ilişkin yaptıkları açıklamada; “Çocuklarda göz teması kurmamak, psikolojik nedenlerden kaynaklı olabilir. Özellikle çalışan anne ve babalarda uzunca bir süre çocuk görülmediğinden, çocukta tepki olarak göz teması kurmamak gibi durumlar gözlenebilmektedir. Ancak çocukların göz teması kurmaması her zaman bu denli basit etkenlerden kaynaklı olmayabilir. Şikayetin altında yatan nedenin doğru tespiti ve tedavisi için uzman doktora başvurmakta fayda vardır.

Çocuklarda Göz Teması Kurmama Nedenleri Nelerdir?

Çocukların çevreyle göz teması kurması oldukça önemlidir. Eğer uzunca bir süredir çocuğun bir yere odaklanamadığı, göz teması kurmaktan çekindiği fark ediliyorsa bir an önce uzmana gidilmelidir.

Şaşılık

Görme fonksiyonundan sorum gözlerin birbiriyle paralel olan bakış hizalarında kayma yaşanması durumu şaşılık olarak ifade edilir. Bir göz düz ve paralel şekilde bakarken, diğer gözde içe veya dışa doğru kayma gözlenebilir. Çocuklarda daha çok içe kayma gözlenir. Ebeveynler tarafından fark edilen göz teması kurmama durumu şaşılıkla bağlantılı olabilir. Erken teşhis önemli olacağından ihmal edilmemeli ve doktora gidilmelidir.

Burun Kemiğinin Tam Gelişmiş Olmaması

Çocukların vücudundaki organ ve sistemler, yetişkinlerdeki kadar gelişmiş değildir. Ancak zaman içerisinde tam anlamıyla gelişme sağlanır. Çocukta burun kemiğinin tam anlamıyla gelişmiş olmaması, çocuk bakışlarını tek bir noktada sabitlemekte zorlanmasına yol açabilir. Göz teması kurmamasının altındaki neden bu durum olabilir.

Psikolojik Etkenler

Çocuklarda da psikolojik etkenler, iç güdüler söz konusu olabilir. Özellikle çalışan anne ve babalar çocuklarını bıraktıklarında, çocukta tavır alma ve üzülme şeklinde göz teması kurmama gibi psikolojik sonuçlar gözlenebilmektedir.

Otizm

Genellikle ilk 3 yıl içerisinde baş gösteren otizmin erken teşhisi oldukça önemlidir. Otizmin altında yatan neden günümüzde tam olarak tespit edilememiş olsa da, kalıtsal faktörlerle ilgili olduğu düşünülmektedir. Göz teması kurmama ve göz göze gelmeme durumları otizmin belirtileri arasında olduğundan doğru teşhis için uzmana başvurulmasında yarar vardır. Erken teşhis sayesinde uzmanlar tarafından büyük oranda azaltılabilmektedir.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Fazla göz teması kurmamak, göz göze gelmemek, konuşmayı öğrenememe veya öğrense dahi konuşmakta zorlanma, tekrarlayıcı konuşmalar, akranlarıyla(yaşıtlarıyla) arkadaşlık kuramamak” ifadelerine yer verildi.

Benzer yazılar